Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Irak na dobrej ceste

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Ak sa dnes takmer všetci zhodnú na jednej zahraničnopolitickej otázke, tak je ňou to, že americká invázia Iraku v roku 2003 bola katastrofálnou chybou. Naozaj?

Irak na dobrej ceste Natália Ložeková / natalialozekova.sk

iste, treba sa poučiť z dlhej vojny, ktorá priniesla bezpočet stratených ľudských životov a obrovské finančné náklady, ktoré z veľkej časti nesú americkí daňoví poplatníci. Z dnešného pohľadu sa tiež javí samotné zvrhnutie Husajna ako jednoduché v porovnaní s veľkosťou výziev, ktoré predstavuje prestavba Iraku na fungujúcu demokraciu. To je naozaj čosi, čo by si mal Západ veľmi dobre pamätať. Pravda je, že Spojené štáty a jeho spojenci (vrátane Slovenska) za dnešný stav Iraku nesú zodpovednosť a musia mu teda pomôcť uspieť. Ale dôvody na optimizmus existujú. 

Nový iracký prezident, etnický Kurd Barham Salih, má mimoriadne dobré renomé ako reformátor. Ženatý je so známou ochrankyňou ženských práv Sarbagh Salih. Na začiatku októbra vymenoval Salih za irackého premiéra šiíta Adela Abdula Mahdiho, ekonóma, ktorý po Husajnovom prevrate žil prevažne vo Francúzsku a ktorého otec bol ministrom ešte za monarchie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite