Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ten zo Sýrie, z podchodu a z osady

.vladimíra Marcinková .stĺpčeky .svet starostovej dcéry

Keď som žila v Rakúsku, môj sused na ubytovni sa volal Hatem. Chlap zo Sýrie, ktorý mal 36 rokov a stále študoval. Len na študentské víza totiž vedel ostať legálne v Európe, zatiaľ čo v Sýrii číhala vojna.

Ten zo Sýrie, z podchodu a z osady Natália Ložeková / natalialozekova.sk

hatem už mal tretí titul a vedel, že len ďalšie štúdium mu umožní ostať tu. Popri štúdiu mal dve zamestnania. Stále musel mať na účte 10 000 eur. Každý rok to dokladoval rakúskym úradníkom spolu s ďalším štósom papierov o štúdiu, práci a poistkách. Po večeroch si brnkal na gitare v kuchyni, ktorú sme mali spoločnú a neraz mu pri speve stekali slzy. Poznať to nedal. V tom čase nemal od svojej rodiny nijakú správu už deväť mesiacov. Keď som ochorela, nechával mi v kuchyni teplý ibištekový čaj s medom. Pamätám si, ako chutil. Sladko po starostlivom geste a horko po samote človeka ďaleko od domova. Vedela som, že bez teplého čaju prekonal už nejednu chrípku. Len taký človek vie, aký je to vzácny liek.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite