Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Západ, Čína a vrchol hory

.mojmír Hampl .stĺpčeky .iný pohľad

Západ se zřejmě definitivně probírá z iluze, že Čína se bude nakonec „westernizovat“. Že bude navždy a neodvratně, byť po malých krůčcích, směřovat k otevřené společnosti a vládě práva západního stylu.

Západ, Čína a vrchol hory Natália Ložeková / natalialozekova.sk

posledním budíčkem je zlověstně rychle provedený plán hlavního pekingského náčelníka Si Ťin-pchinga proměnit se z prezidenta na dobu určitou na věčného „císaře“ s neomezenou dobou vlády. I tato pojistka proti potenciální tyranii, kterou do systému po Maových hrůzách zasadil tvůrce čínského ekonomického zázraku Teng Siao-pching, byla vypnuta. 

A co teď my s tím? Z Číny se stala hospodářská supervelmoc, na jejímž bohatnutí díky uvolnění blahodárných tržních sil profitovaly i řady západních firem a investorů. Nu a tak se Číně, naopak, snadno nabízí cesta „chinizovat“ Západ, kupovat si ho a postupně si jej podvolovat. Čína na rozdíl od Ruska pochopila, že zbraně se jako nástroj tlaku a prosazování zájmů dají používat jen občas a ne úplně snadno, zatímco peníze a investice se dají používat průběžně a prakticky bez omezení. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite