Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doba zlých odpovedí

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Žijeme v dobe binárnych rozhodnutí. Ste slniečkar alebo fašista, identitárny feminista alebo mizogýnny bigoťák, ctiteľ úplne otvorených hraníc alebo odmietač čo len jedného azylu moslimom.

Doba zlých odpovedí Natália Ložeková / natalialozekova.sk

najnovšie delenie je toto: buď bezvýhradne veríte oznamovateľke obťažovania zo strany nominanta na sudcu Najvyššieho súdu Bretta Kavanaugha, alebo bojujete za dlhoročného sudcu. Nič medzi.

Donald Trump k tejto polarizácii prispel prejavom pred Valným zhromaždením OSN. Tam načrtol voľbu medzi „globalizmom“ a „patriotizmom.“ „Každý z nás,“ povedal Trump v prejave, ktorý niesol rukopis môjho exkolegu a terajšieho Trumpovho poradu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona, „je vyslancom jedinečnej kultúry, bohatej histórie a ľudu spojeného putami pamäti, tradície, a hodnôt, ktoré robia z našich domovov miesta ako žiadne iné na zemi. Preto si Amerika vždy vyberie nezávislosť a spoluprácu pred global governance.“

Potom nasledovala pasáž kritizujúca Radu OSN pre ľudské práva či Medzinárodný trestný súd. V jednotlivostiach mal Trump pravdu: Od svojho založenia do roku 2016 venovala Rada pre ľudské práva 67 rezolúcií odsudzovaniu Izraela a len 61 porušovaniu ľudských práv inde vo svete. Súčasní členovia tejto Rady pritom zahŕňajú také „bašty“ slobody ako Angola, Demokratická republika Kongo, Nepál, Katar a Pakistan... A nejde o nijaký konzervatívny alarmizmus. Ted Piccone zo stredoľavej Brookings Institution, ktorý pracoval pre prezidenta Clintona, nedávno vydal štúdiu, v ktorej ukazuje, aký významný vplyv v Rade si získala Čína – krajina, ktorá drží milión Ujgurov v koncentračných táboroch...

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite