Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Madona zo smutného miesta

.andrej Legutký .stĺpčeky .slovo farára spod tatier

Ortofotomapa z roku 1950 je jednou z vecí, pre ktoré si zahryznem do jazyka, keď už-už chcem moralizovať o tom, aký je internet zlý. Lebo práve vďaka nemu môžem na tej mape vidieť, čo by som bez neho videl len sotva.

Madona zo smutného miesta Natália Ložeková / natalialozekova.sk

podnikol som teda internetovú výpravu do minulosti na jedno smutné miesto. Historické spišské mestečko Ruskinovce je preseknuté cestou, no aj keby tam tá cesta nebola, hneď udrie do očí, že východnú časť  navštívila pohroma nevídanej sily. Staré nemecké domy premyslené do posledného kameňa, vybudované ako ostrovy s vlastnými studňami, maštaľami a stodolami, o záhrade nehovoriac, sú nepochopiteľne zbavené striech z červeného smreka. Na fotografii ostali len múry. Západná časť obce zatiaľ nejaví známky poškodenia, veža kostola vrhá krásny tieň, fotka zjavne vznikla krátko popoludní.

V kostole bola stáročia opatrovaná krásna gotická madona s dieťaťom v náručí. Hlavička Ježiša sa dala natáčať: buď hľadela na Matku, alebo na veriacich. Záviselo to od toho, ako sa rozhodol ten-ktorý farár. Madona zo 14. storočia, uložená dnes v Slovenskej národnej galérii, sa volá podľa mestečka: ruskinovská. Veľmi vzácny gotický kostol s freskou ladislavskej legendy len pár rokov pred Nežnou revolúciou zbúrali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite