Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na čo sú dobrí poslanci-detektívi

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Sú poslanecké vyšetrovacie výbory dobrým nástrojom na riešenie káuz? Alebo len príležitosťou na exhibíciu pre kamery? Ostatný český prípad – komisia pre pád ostravsko-karvinských baní OKD – ponúka oboje.

Na čo sú dobrí poslanci-detektívi Natália Ložeková / natalialozekova.sk

na Slovensku nad nimi visí kliatba: vyšetrovacie výbory si naposledy zriadil Vladimír Mečiar v roku 1994 proti svojim oponentom, bez opory v ústave. Posledný pokus o ich opätovné zavedenie neuspel vlani, keď ich navrhla opozičná skupina vedená Danielom Lipšicom s argumentom, že v čase policajnej nečinnosti musí konať parlament. Ale to je práve otázka: majú poslanci suplovať detektívov? Komisie majú najväčší zmysel tam, kde sa ani nemusel stať trestný čin, ale je potrebné nájsť pravdu. Preto bola dôležitá česko-slovenská komisia Federálneho zhromaždenia po roku 1989, ktorá ako prvá poodhalila sieť agentov ŠtB. Preto si Česi dali komisie pre „vyšetrenie veci verejného záujmu“ priamo do ústavy.

Komisia pre skúmanie pádu OKD je 21. v histórii (predchádzajúce skúmali napríklad krachy bánk alebo podvody s akademickými titulmi).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite