Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mečiar verzus Babiš

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Prijmite to prosím ako letný myšlienkový experiment a predstavte si, že by Slovensko pred dvadsiatimi rokmi čelilo nie Vladimírovi Mečiarovi, ale Andrejovi Babišovi. Dokázalo by ho poraziť?

Mečiar verzus Babiš Natália Ložeková / natalialozekova.sk

medzi oboma premiérmi sú niektoré nápadné podobnosti: po prvé vodcovský princíp ich hnutia, po druhé ideologická amébovitosť mimo bežného pravoľavého spektra, po tretie neschopnosť chápať klasickú deľbu moci. Ich poňatie je bližší korporativistický štát, kde majú slovo zamestnávatelia a odbory. Parlament ich rozčuľuje a zdržiava: preto majú také problémy s vytváraním koalícií a najradšej by boli vo vláde sami. Neveria, že justícia, polícia a tajné služby môžu byť nezávislé a lojálne iba voči demokracii ako takej: preto sa ich usilujú ovládnuť svojimi ľuďmi. Až detinsky túžia po priazni davu, ktorý by ich oslavoval a chválil; naopak, protesty v uliciach ich zneisťujú a privádzajú až k sebaľútosti.

Teraz si však predstavme, že základný „model Mečiar“ bude vylepšený o mimoriadne osobné bohatstvo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite