Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Načo je NATO?

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Najpozoruhodnejší moment americkej politiky nastal, keď sa redaktor Fox News Carlson opýtal prezidenta Trumpa, prečo by jeho syn mal ísť brániť Čiernu Horu, najnovší členský štát NATO.

Načo je NATO? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

americký prezident nemal pripravenú odpoveď, tak začal špekulovať o tom, ako by „tvrdí, agresívni“ Čiernohorci mohli spustiť tretiu svetovú vojnu...

Carlsonova otázka si zasluhovala riadnu odpoveď. No aj hlúposť tej Trumpovej je užitočná. Význam aliancie treba neustále pripomínať – podobne ako treba bez prestania vysvetľovať, na čo slúži Európska únia či Svetová obchodná organizácia.

Naspäť k Čiernej Hore. NATO na západnom Balkáne zasiahlo v roku 1999. Nebolo to preto, lebo by bolo prinútené článkom 5 Severoatlantickej zmluvy. Bolo to preto, lebo pasívne prizeranie sa Miloševičovým etnickým čistkám na prahu vyspelej Európy, len štyri roky po masakre v Srebrenici, nebolo politicky prijateľné ani pre Spojené štáty, ani pre európske krajiny. A pointa rozširovania NATO na Balkán leží v tom, že členstvo v aliancii problémové krajiny vždy úspešne pacifikovalo. Vstup krajín bývalej Juhoslávie teda znamená podstatne nižšie riziko opakovania tragédií 90. rokov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite