Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štát má pomáhať a chrániť, nie nalievať

.ján Tóth .stĺpčeky .iný pohľad

Začína sa leto a s ním aj prípravy na budúcoročnom rozpočte. Zažívame dobré časy, mal by preto štát byť štedrejší so sociálnymi balíčkami?

Štát má pomáhať a chrániť, nie nalievať Natália Ložeková / natalialozekova.sk

daňové príjmy prichádzajú jedna radosť. A sme zodpovední, deficit pomaly aj tak znižujeme. Tak prečo nie?

Štát nie je náš najlepší kamarát. Naopak, ideálna úloha veľkej časti štátu je fungovať ako dobrá poisťovňa. Stane sa nám neštastie, choroba, strata práce? Je veľká neistota, každý sa bojí investovať, stroje stoja nevyužité? Vtedy môže štát potiahnuť ekonomiku. Má rozbehnúť rozumné investície a súčasne strážiť verejné financie. Namiesto sekania výdavkov hlava-nehlava môže vtedy zreformovať dlhodobú udržateľnosť dôchodkového systému. Presne takú dôchodkovú reformu sme v rokoch 2011 a 2012 pripravili na IFP. Ešte si pamätám, ako som u vtedajšieho ministra financií loboval, aby sa táto dôchodková reforma napriek prekvapujúcemu rozpadu vlády prijala v parlamente konsenzom ešte pred predčasnými voľbami. Situácia to napokon nedovolila, napriek tomu však bolo výborné, že ďalšia vláda jej podstatnú časť schválila. To samo osebe znamenalo pre zdravie verejných financií asi toľko, ako celé štvorročné volebné obdobie rozpočtov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite