Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Netreba čakať na zázrak

.vladimír Ledecký .stĺpčeky .svet hrhovského starostu

V poslednom období som navštívil niekoľko miest na Slovensku, kde ma pozvali, aby som porozprával, ako ďalej s vylúčenými rómskymi komunitami. Prečo tam volajú mňa?

Netreba čakať na zázrak Natália Ložeková / natalialozekova.sk

je predsa veľa kompetentnejších ľudí, funkcionárov, ktorí majú v rukách finančné zdroje, možnosti aj moc. Ja som len starostom v dedine. Ak z obecného života vylúčite jednu rodinu, nedáte jej rovnakú šancu, príležitosť ako všetkým ostatným, ich deti budú vyrastať v prostredí, ktoré ich nebude formovať tak, aby pracovali, boli voči spoločnosti zodpovední a chceli byť užitoční. Veď prečo aj, nikdy to nevideli. Neveria, že sú rovnocenní s ostatnými aj v právach aj v povinnostiach. Nezažili to v čase, keď sa formoval ich názor na svet. A ďalšia generácia je v háji.

V Rimavskej Sobote nikto neveril, že sa s tým dá niečo robiť. Neveriacich Tomášov bola plná sála. Najčastejší argument bol, že tí naši sú iní. Alebo vám sa dobre robilo, ale my tu máme olašských Rómov, maďarských Rómov a ešte aj tých vašich. Maličkú podporu som mal u troch diskutujúcich. Všetci traja sú s nimi v pravidelnom kontakte.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite