Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V triede sestry hermany: Začínajú prázdniny, nie prázdne dni

.hermana Jaroslava Matláková .stĺpčeky .v triede sestry Hermany

Koniec školského roka je ako pohreb. Všetci už spomínajú iba v dobrom. Zabúdajú na ťažkosti a krivdy. Známky už nik nechce meniť, veď je to aj tak jedno a nik sa ich viac na ne nebude pýtať. Akoby tridsiateho júna padal dážď s nejakou čarovnou látkou, ktorá umožňuje zabudnúť.

V triede sestry hermany: Začínajú prázdniny, nie prázdne dni Natália Ložeková / natalialozekova.sk

a pritom sa toho tak veľa premlelo. Rok sme začínali bez ministra školstva. Potom prišli zoznamovačky s novými deťmi. Prvé prieky, skúšanie zo strany študentov, akú výdrž má učiteľ. Potom zase skúšanie zo strany učiteľa, čo všetko jeho zverenci počas prázdnin zabudli. V dobrom rozpoložení sa začali jesenné prázdniny. To už sa triedne kolektívy zomkli a po prvotnom spoznávaní sa začali tvoriť aj vzťahy. Také obyčajné, ľudské, no dôležité. Sládkovič síce hovoril o láske, no v skutočnosti brúsil život ako diamant. Aj vo vzťahoch bolo treba brúsiť a utíšiť bolesť z brúsnych rán. Tie bolia najviac.

Aj učiteľ musí čo-to zvládnuť, napríklad, keď sa mu študenti smejú za jeho prízvuk (lebo liptovský prízvuk je pre východniarov straaaašne smiešny).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite