Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška: Nekazme si krásne chvíle pri televízore

.františek Mikloško .stĺpčeky .kreslo pre Františka Mikloška

Futbal dnes zjednocuje celý svet. Sedíme pri obrazovkách a pred našimi očami defilujú v celej kráse a radosti národy sveta.

Kreslo pre Františka Mikloška: Nekazme si krásne chvíle pri televízore Natália Ložeková / natalialozekova.sk

hráči i fanúšikovia v rovnakom zafarbení hrdo spievajú svoje hymny. Okrem napínavého a výborného futbalu je veľkým odkazom aj radosť z rozličnosti a priateľského zápolenia národov všetkých kontinentov. Ešte aj tí, ktorí nie sú účastníkmi týchto majstrovstiev, si teraz uvedomujú radosť zo svojej identity.

V poslednej knihe Biblie, celkom na konci, keď sa hovorí o víťaznom zavŕšení dejín a o Novom Jeruzaleme, sú dvakrát spomínané národy sveta. „V jeho svetle budú kráčať národy a králi zeme doň prinesú svoju slávu. Jeho brány sa cez deň nezavrú a noci tam nebude. A budú doň prinášať slávu a bohatstvo národov.“ Charizma a osobitosť národov je veľkým obohatením sveta. Prejavuje sa v umení, architektúre, vede, zvykoch, politike i športe. Pokiaľ sa nezvrhne na nacionalizmus! 

„V slobode sa u nás skôr objavuje nacionalizmus a egoizmus ako cesta k moci.“

George Orwell definoval nacionalizmus ako „zvyk človeka stotožňovať sa s určitým národom či iným útvarom, pričom morálne hodnoty nemajú význam a neuznáva sa žiadna iná povinnosť, než presadzovanie národného záujmu“. A dodáva: „Nacionalizmus sa nedá oddeliť od túžby po moci“.

Slovensko iba objavuje svoju „slávu a bohatstvo“. V pocite ohrozenia a v uzatváraní sa ich nemôže nájsť. Práve v konfrontácii s okolím sa odkrývali najhlbšie charizmy našich ľudí – vernosť, priateľstvo, tvorivé umenie, schopnosť rozpoznať súvislosti. Paradoxne, v slobode sa u nás skôr objavuje nacionalizmus a egoizmus ako cesta k moci. Keď sa Dominika Tatarku opýtali, ako by jednou vetou charakterizoval Slovákov, odpovedal: „Sme národ, ktorý sa večne oslobodzuje“. Dnes najmä od vlastných neduhov...

Ale nekazme si krásne chvíle pri televízore – veď ďalšie majstrovstvá sveta vo futbale budú až o štyri roky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite