Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Chudoba má na Slovensku ženskú tvár

.vladimíra Marcinková .stĺpčeky .svet starostovej dcéry

Nórsko je krajina usmiatych tvárí. Najmä tých ženských. Niežeby sa tam mužom žilo zle, to nie, ale v porovnaní so zvyškom sveta sa tam ženám výnimočne darí.

Chudoba má na Slovensku ženskú tvár Natália Ložeková / natalialozekova.sk

v každej inštitúcii a firme tvoria takmer polovicu vedenia. Dokonca aj predsedníčkou parlamentu je žena. Aj predsedníčkou vlády je žena. Aj kľúčové ministerstvá vedú ženy. A nie je vylúčené, že aj budúcou držiteľkou trónu bude žena. Nedávno totiž Nóri po vzore Británie rozšírili právo na trón nielen na prvorodeného syna, ale aj na prvorodenú dcéru.

Napriek tomu, že sa ženám v Nórsku kariérne darí, nemá to negatívny dopad na pôrodnosť v krajine. Naopak. Detí sa rodí čoraz viac. Kariéra a materstvo si tam rozumejú. Väčšina matiek ostáva s bábätkom doma rok. Výška materskej je približne vo výške ich doterajšieho príjmu. Po roku väčšinu výhod strácajú.

Vtedy ich zvyčajne na pár mesiacov vystrieda muž. Rodičovská dovolenka je u mužov v Nórsku veľmi obľúbená. Až deväť z desiatich mužov ju využije. Výnimkou nie sú ani členovia vlády. Už v roku 2011 sa v New York Times vynímal článok o ministrovi spravodlivosti, ktorý sa vrátil do politického kresla po štyroch mesiacoch strávených doma so svojím bábätkom.

„O ženách potrebujeme hovoriť kvôli tým, ktoré na túto debatu nemajú čas, kým odháňajú chudobu spred dverí.“
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite