Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Päť rokov od razie na vláde: Bola to chyba?

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Minulú stredu malo Česko rozpačité výročie: päť rokov od policajného zásahu na Úrade vlády, po ktorom padol Nečasov kabinet a politická krajina sa premenila. Dodnes nie je nikto právoplatne odsúdený.

Päť rokov od razie na vláde: Bola to chyba? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

spleť obvinení tvorili tri vetvy. V tej prvej išlo o to, že si premiérova milenka a šéfka jeho sekretariátu Jana Nagyová (dnes už Nečasová, expremiér sa s ňou oženil) požiadala vojenskú špionáž, aby sledovala jeho vtedajšiu manželku. Už to by na pád vlády stačilo. Dôkazy boli od začiatku jasné, spis však dostala sudkyňa pred dôchodkom Helena Králová, zvyknutá súdiť vreckárov, ktorá na pochopenie špionážnych postupov intelektuálne nestačila. Dvakrát všetkých oslobodila, dvakrát jej vec vrátil odvolací súd. Tretíkrát spis prevzala mladá sudkyňa, ktorá v novembri 2017 rozhodla v súlade s rozumom: Nagyová-Nečasová dostala dva roky podmienečne, traja špióni o čosi menej (.týždeň 48/2017). Odvolací súd doteraz nerozhodol.

Druhá vetva sa týkala toho, že traja rebelujúci poslanci mali za svoju rezignáciu dostať „trafiky“ vo verejnom sektore.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite