Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako ďalej, EÚ?

.peter Gonda .stĺpčeky .iný pohľad

Ubehli už dva roky odvtedy, čo britskí voliči odhlasovali vystúpenie Spojeného kráľovstva z EÚ. Ten výsledok, pre mnohých nečakaný, dodnes trasie podstatou európskej integrácie.

Ako ďalej, EÚ? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

európska integrácia už vyše 60 rokov napreduje v duchu čoraz užšej únie – hoci systémové problémy v nej sú čoraz vypuklejšie. Hľadanie odpovedí na otázku „Ako ďalej, EÚ“ je tak nanajvýš aktuálne.

Diskutovať o budúcnosti EÚ však znamená nenechať sa vtiahnuť do nekritického akceptovania súčasného smeru, ani do deštruktívnej nacionalistickej kritiky Únie. Vyžaduje si to otvorene, argumentačne podložene a konštruktívne kriticky diskutovať o podstate problémov a alternatívach európskej integrácie v širších súvislostiach.

Optikou nazerania na to sú pre mňa aj hodnoty západnej civilizácie: osobná sloboda a osobná zodpovednosť, rešpekt k vlastníctvu, dodržiavanie dohôd, neobmedzovaná konkurencia s diverzitou, decentralizácia a secesia, zmluvná sloboda, rovnosť pred právom, limity koncentrácie moci, dobrovoľnosť a iné zásady a cnosti klasického liberalizmu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite