Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .stĺpčeky .kreslo pre Františka Mikloška

Pápež František oznámil, že v júni vymenuje štrnásť nových kardinálov. Sú tam Európania, z toho dvaja z Rímskej kúrie, ale objavili sa aj kandidáti z krajín ako Irak, Madagaskar, Pakistan, Japonsko, Peru.

Kreslo pre Františka Mikloška Natália Ložeková / natalialozekova.sk

pápež svoj návrh komentoval slovami: „Začlenenie nových kardinálov do rímskej diecézy vyjadruje neoddeliteľné puto medzi Petrovým sídlom a partikulárnymi cirkvami po svete.“ 

V súčasnosti je 115 kardinálov pod 80 rokov, teda voličov pápeža, z toho je z Európy 48. Kresťanstvo sa rozšírilo do celého sveta z Európy, no dnes je starý kontinent svedkom, ako v cirkvi postupne narastá vplyv okolitého sveta. 

František prišiel na pápežský stolec s neeurópskou životnou skúsenosťou, ale jeho kroky smerujú najmä k vyspelému západnému svetu, aby sa obnovil. Kľúčový moment, ktorý priniesol, je ten, že zostúpil z palácov, rezidencií a cirkevných inštitúcii, priblížil sa k človeku a s porozumením ho objal. Je ľahšie hovoriť do mikrofónu o nebezpečenstve imigrantov, ale je ťažšie to povedať jednému z nich v utečeneckom tábore v Jordánsku, Grécku alebo Taliansku. V čase globalizácie pápež hľadí na svet cez konkrétneho človeka, a nie cez štatistické alebo ekonomické ukazovatele. 

Západná, často bohatá spoločnosť i cirkev budú musieť načúvať aj miestnym cirkvám, ich problémom a videniu sveta – a to je druhý záchranný pás, ktorý pápež hádže západnému svetu. Vidieť a nechať sa konfrontovať aj iným pohľadom na úspech a život, než sme si zvykli. Aj toto nás môže obohacovať. 

Pápež je starý, ale stihol odkryť taký pohľad na svet a vytýčiť takú cestu, že sa už nebude dať vrátiť späť.   

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite