Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jardo klamal a Paťo sa nahneval

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

„Jardo klame,“ napísal na Twitter slovenský bankár Patrik Tkáč. Bývalý český minister obrany Jaroslav Tvrdík odpísal, že „Paťo“ preháňa. A jediný, kto mlčal, boli Číňania.

Jardo klamal a Paťo sa nahneval Natália Ložeková / natalialozekova.sk

predminulý štvrtok praskla bublina čínskych investícií v Česku, ktoré toľko chválil a pretláčal prezident Miloš Zeman. Ich vlajkovou loďou bola netransparentná šanghajská skupina CEFC: na jeseň 2015 sa znenazdajky zjavila a zaobstarala si futbalovú Sláviu, dva pražské paláce, kancelársky komplex, menšie pivovary a mediálnu skupinu či cestovnú kanceláriu.

Číňanov tu nikdy nikto poriadne nevidel, ich tuzemskou tvárou bol najatý český manažér Tvrdík – zapálený fanúšik Slávie. Teraz sa ukazuje, na akých vratkých nohách celá expanzia stála. Všetky tunajšie nákupy boli na dlh od česko-slovenskej investičnej banky J&T. Jej zástupcovia 17. 5. vošli do pražského sídla CEFC, prevzali na základe záložných zmlúv výkon akcionárskych práv a Tvrdíka vykopli. V médiách to vyvolalo isté pobavenie: Tvrdík už bol totiž v minulosti šéfom Českých aerolínií a priviedol ich na okraj bankrotu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite