Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alternatíva pre Trumpa a Irán

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Niet alternatívy – to bol asi najpresvedčivejší argument, prečo mali Spojené štáty zotrvať v „Spoločnom komplexnom akčnom pláne“ o iránskom jadrovom programe. Naozaj?

Alternatíva pre Trumpa a Irán Natália Ložeková / natalialozekova.sk

je pravda, že prezident Trump ani minister zahraničia Pompeo inú stratégiu než neveľmi presvedčivú vieru v dlhodobý efekt sankcií neukázali. Ale to neznamená, že alternatívy neexistujú. S Iráncom žijúcim vo Washingtone, Rézom Ansárím, sme sa nedávno zamysleli nad jedným z možných scenárov, ktorým by Spojené štáty mohli napraviť nedostatky existujúcej dohody – a to dokonca bez toho, aby sa púšťali do frustrujúcich vyjednávaní s iránskym režimom.

Predstavme si, že by Spojené štáty predložili do Bezpečnostnej rady OSN rezolúciu, ktorou sa zaviažu na zrušenie sankcií, ktoré prezident Trump pred niekoľkými týždňami znovu zaviedol. Na oplátku BR vytvorí fond pod správou OSN, ktorý sa stane jediným autorizovaným vývozcom iránskej ropy. Fond by časť svojich príjmov do krajiny pravidelne vracal, ale len v miere, ktorá by viac či menej presne kompenzovala pozitívny fiškálny efekt zrušenia amerických sankcií. Zvyšok ropných príjmov by bol investovaný pod medzinárodnou správou na kapitálových trhoch podobne, ako sa investujú ropné príjmy napríklad Nórska.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite