Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rovnošaty

.andrej Legutký .stĺpčeky .slovo farára spod tatier

Veľmi dávno moja rodná farnosť nadviazala družbu s farnosťou v Steinfurte na severe Nemecka. Podarilo sa nám zorganizovať spoločný skautský tábor u nás a o rok u nich. Keď sme po nekonečnej ceste vystúpili zo starej karosy, stretli sa zrazu dva svety.

Rovnošaty Natália Ložeková / natalialozekova.sk

svet pestro oblečených ľudí, plných obchodov a rovných pouličných lámp a obrubníkov nás pohltil. Nemecko bolo len pár rokov po svojom zjednotení a jeho hlavné mesto sa postupne sťahovalo z Bonnu do Berlína. Nemeckí skauti nám pripravili výlet do Kolína a zlatým klincom bola exkurzia v bývalom nemeckom parlamente v Bonne. Vďační za všetko sme si pripravili aj my malé prekvapenie pre našich hostiteľov. 

Obnova skautingu v Československu po Nežnej revolúcii nebola ľahká. Začínali sme tam, kde nás naposledy zakázali. Prvýkrát v roku 1938, potom sme sa obnovili v roku 1945, aby nás zakázali v 1948. Aj v roku 1968 sme vyšli z ilegality, aby sme sa tam v roku 1970 znova vrátili. Po Nežnej revolúcii sa nám podarilo zorganizovať pre väčšinu chlapcov a dievčat skautské rovnošaty. Zvolili sme pôvodný vzor spred druhej svetovej vojny podobný tomu, v ktorom začínali pred vyše sto rokmi prví skauti v Anglicku. Na naše košele, šatky a odznaky sme boli veľmi hrdí. Kolín a Bonn, zdalo sa nám to ako správny okamih, aby sme vytiahli to najkrajšie, čo sme si so sebou na oblečenie vzali. Z autobusu sme vypochodovali v žltohnedých khaki košeliach a tmavohnedých šatkách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite