Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Káru budem tlačiť ja

.vladimír Ledecký .stĺpčeky .svet hrhovského starostu

Len tak sme si kráčali cestou po slume v Nairobi a pred nami miestny chlapík tlačil veľký vozík. Nevládal do kopca. Vozík, vlastná tvorba, dve kolesá, náprava z osobného auta, drevená vlečka.

Káru budem tlačiť ja Natália Ložeková / natalialozekova.sk

odviezol by na ňom aj pár vriec zemiakov. Celý deň to tlačiť, to musí byť riadna zaberačka, pomyslel som si. Keď sme ho do kopca obiehali, tak som ho zastavil. Povedal som mu, nech si sadne na tú káru a ja ju budem tlačiť až na kopec. Trošku sa bránil, no nedal som mu inú možnosť. Nasadol a ja som začal tlačiť. Neveriacky sa usmieval od ucha k uchu. Zaujalo to aj ľudí postávajúcich okolo. Vzájomne do seba búchali a ukazovali na mňa. Smiali sa do popuku a kričali od radosti. Poniektorí začali tlieskať, chytať sa za brucho a neuveriteľne sa smiať. Počul som pokriky: „Mzungu, mzungu.” Tak oslovujú nás belochov. Cesta bola dlhá, ale rozruch, smiech a vtipné reakcie počas celej cesty neutíchali.  A všetky oči na mne. Toľko ukazovákov už dávno na mňa nemierilo. Od smiechu sa domáci až ohýbali v páse. Toľká to bola zábava!  Je pre nich nepredstaviteľné, aby biely muž tlačil čierneho. 

Z tohto jediného momentu som pochopil, ako nás stereotypy všetkých zväzujú, obmedzujú. Neveria, že biely človek môže byť  napríklad aj chudobný, že sa môže mať aj zle.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite