Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tím profíkov a Libenský most

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Ani vy, ktorí cestujete do Prahy pravidelne, možno neviete, kde je Libenský most a prečo sa z neho stal symbol. Končiaca primátorka Adriana Krnáčová ho chce zbúrať. Ako bodku za svojou neslávnou érou.

Tím profíkov a Libenský most Natália Ložeková / natalialozekova.sk

stavba prepája hipsterské Holešovice so zanedbanou Libní – je to najdlhší cestný most cez Vltavu. Vznikol k desiatemu výročiu Československa ako sebavedomé, solídne dielo architekta Pavla Janáka (nie je kubistický, ako sa občas píše, hoci nesie Janákov výrazný avantgardný rukopis). Keďže Praha na opravy kašľala, v roku stého výročia republiky by šiel k zemi. Bohatá metropola pritom sedí na balíku peňazí, lenže za éry primátorky Krnáčovej z hnutia ANO prešľapovala štyri roky bezradne na mieste. Ani s rozpočtom 2,7 miliardy eur nedokázala naplánovať a uskutočniť verejné stavby, ktoré by sa čo i len blížili smelým projektom medzivojnovej éry. Naopak, zanedbáva ešte aj bežnú údržbu (vlani spadla lávka cez Vltavu v blízkosti pražskej zoo). Libenský most čakal štyri roky na politické rozhodnutie: varianty „postaviť nový“ a „opraviť starý“ vychádzali cenovo narovnako.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite