Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čadcu vidno z vesmíru

.vladimíra Marcinková .stĺpčeky .svet starostovej dcéry

Za uplynulý rok som prechádzala cez Čadcu najmenej stokrát. Za priaznivej dopravnej situácie mi tých pár kilometrov trvalo dvadsať minút. Za štandardného stavu som Čadcu pretínala hodinu, niekedy aj dve. 

Čadcu vidno z vesmíru Natália Ložeková / natalialozekova.sk

autokolóny tam svojou pravidelnosťou a veľkosťou konkurujú nielen hlavnému mestu, ale aj najľudnatejším metropolám sveta. Ľudia sa naučili v určitých hodinách nevychádzať z domu. Upchaté cesty im nedovoľujú ani nákup v najbližšom supermarkete. Miestni trpko žartujú, že ich milované rodisko je už len dlhá kolóna áut. „Možno ju vidno aj z vesmíru, ako Veľký čínsky múr,” smejú sa cez slzy.

Najhoršie je na tom dopravné spojenie s krajským mestom Žilinou. Najdlhších tridsať kilometrov v krajine. Sťažujú sa najmä uchádzači o zamestnanie, ktorí sa darmo núkajú tamojším firmám. Bydlisko v Čadci je ako repelent na robotu. „Mám 27 rokov a vyštudované zubné lekárstvo. Chcem žiť tu, v Čadci, kde mám rodičov. Prácu si hľadám v Žiline. Je tam viac možností a je to najväčšie mesto v okolí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite