Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Daňový systém: Nedokončená úloha

.ján Tóth .stĺpčeky .iný pohľad

Nedávno som sa zúčastnil na diskusnom fóre Dobehne tiger do cieľa, časti Efektívny štát. A pri rekapitulácii toho, čo sa za posledné roky podarilo, sa nebolo až tak čím chváliť. A to napriek tomu, že sa použijú kritériá, ktoré môžu byť z veľkej časti imúnne voči ľavicovo-pravicovej ideológii. 

Daňový systém: Nedokončená úloha Natália Ložeková / natalialozekova.sk

stačí sa nerozprávať o celkových daniach a výdavkoch, ale len o pomerových ukazovateľoch. Napríklad aké percento daní vyberáme rozumne, alebo aké percento výdavkov ide na vzdelávanie.

Ako šéf IFP (Inštitútu finančnej politiky pri MF SR) som odštartoval s kolegom diskusiu o výbere daní dôležitou analýzou výberu DPH. Som rád, že sa potom na to nadviazalo v praxi a dnes je výber citeľne lepší. Po zaplátaní dier v súvislosti s výberom bolo mojou nasledujúcou víziou skúmať čo najefektívnejšie nastavenie celého daňového systému. Filozofia spočívala v tom, čo najmenej škodlivo vyberať príjmy na výkon ekonomiky a redistribúciu riešiť v rámci sociálnej politiky. 

Keďže padla vláda, tento projekt sa nezačal. A je to škoda. Odvtedy sa totiž prijali rozhodnutia, ktoré dovtedajší daňový systém ešte viac pošpinili a urobili v ňom ešte väčší neporiadok. Dane na aktivitu sú v zásade najviac škodlivé pre budúci rast, lebo priamo znižujú motiváciu vytvárať hodnoty. A naopak, je lepšie viac zdaniť majetok a spotrebu. Zatiaľ čo v krajinách OECD daňový systém čoraz menej žil z týchto škodlivých daní na aktivitu, na Slovensku nastal opačný prípad. Ešte nikdy v histórii sme daňami tak nezaťažovali aktivitu ako dnes. Vyberáme z týchto daní o 2,4 miliardy eur viac, ako sme priemerne zvykli v minulosti. Navyše poistný systém a zásluhovosť dostali na frak. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite