Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pracovná sila je. Na úradoch.

.ján Oravec .stĺpčeky .iný pohľad

Akútny nedostatok pracovníkov sa firmy snažia riešiť viacerými spôsobmi. Zúfalo prechádzajú zoznamy úradov práce, na ktorých je ešte stále evidovaná pomerne veľká armáda nezamestnaných.

Pracovná sila je. Na úradoch.

dovážajú pracovníkov zo zahraničia. Zamestnávajú dôchodcov. Zamestnávajú študentov. A keď nič nepomáha, obmedzujú výrobu či čas predaja.

Pritom priam pod nosom máme elegantný spôsob, ako problém nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily zmierniť. Stačilo by, keby sa časť ľudí, ktorí dnes pracujú vo verejnom sektore, presunula do súkromného sektora. Elegancia tohto návrhu spočíva v tom, že rieši naraz niekoľko problémov, ktoré sa nám dlhodobo vôbec nedarí riešiť. Konkrétne zvýšenie ponuky pracovnej sily, odbúranie byrokracie a celkové zvýšenie efektívnosti.

„Kľúče od miešačky“ má jednoznačne vláda. Firmy dnes nedosiahnu na ľudí, ktorí sa „ukrývajú“ v pohodlí verejného sektora. Vláda musí dať zelenú možnému presunu väčšieho počtu pracovníkov z verejného do súkromného sektora. Sami sa však dobrovoľne na trh práce nevyberú. A to nie preto, že by tam boli len neschopní lenivci, ktorí iba čakajú na dôchodok.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite