Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ujo Roman, hrhovský MacGyver

.vladimír Ledecký .stĺpčeky .svet hrhovského starostu

Roman, inak mu v dedine nik nepovie. Ujovi Romanovi už tiahne na deväťdesiatku. Nedávno ma zastavil na ulici a spýtal sa: „Kto nám dá vianočný príspevok k dôchodku, keď tam už Fica nechcú?“

Ujo Roman, hrhovský MacGyver Natália Ložeková / natalialozekova.sk

to už nám isto nikto nedá,“ smutne poznamenal. Prešli dva týždne a Fico je preč. Ujo sa napriek svojmu veku tmolí so svojím bicyklom po dedine. Aktívne sa zapája do rozhovorov a udržuje čulé sociálne kontakty. Denne navštevuje seniorské centrum. Okolo obeda štartuje na svoju okružnú cestu roznášania obedov aj nových správ z centra. Je aj miestnym MacGyverom. 

Pochádza z dvojčiat a obaja chlapci boli výmyselníci. Hovoril mi, že počas druhej svetovej vojny Nemci do dediny pred školu navozili veľké kotúče spojovacích káblov, na konci zaliate olovom. Dvojčatá zavetrili zaujímavý materiál. Postupne, niekoľko večerov ich oškrabávali. Poškodili všetky káble. Nemci objavili túto sabotáž a začali vyšetrovať. Miestny učiteľ ich nahlásil, že ich pri tom videl. Keď gestapo tých malých chlapcov zbadalo, tak na dva mesiace zavreli chudáka učiteľa. Po vojne chlapci dva týždne zbierali muníciu a hádzali do jednej jamy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite