Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .stĺpčeky .kreslo pre Františka Mikloška

Veľkonočné trojdnie sú kresťanské sviatky. Napriek tomu, že Slovensko nie je religiózna krajina a väčšina obyvateľstva nenavštevuje počas sviatkov náboženské obrady, atmosféra týchto dní zasahuje celú spoločnosť tak, ako žiadny iný štátny sviatok.

Kreslo pre Františka Mikloška Natália Ložeková / natalialozekova.sk

spoločenský život v tieto dni ochabuje, ľudia sa sťahujú do svojich domovov, aby na rozdiel od každodenného života prežili dni sviatočné. Toto sú dôkazy, že Európa i Slovensko majú kresťanské korene, ktoré naďalej dopĺňajú náš život. V pondelok slávime polievací alebo šibací pondelok, čo je už vecou ľudovej tradície. Možno je dobré pripomenúť, že po prijatí Istanbulského dohovoru môže byť šibačka u nás zakázaná. 

Po Vzkriesení prežívame v liturgii ešte oktávu, osemdňové slávenie Veľkej noci. V týchto dňoch sa máme rovnako vhĺbiť do tajomstiev Veľkej noci. A práve počas oktávy 5. apríla sú v Bratislave a po celom Slovensku zvolané mítingy za pokračovanie v personálnych výmenách po minulej vláde. 

„Želajme si v tieto časy dôslednosť i múdrosť.“

Požiadavky platformy Za slušné Slovensko sú legitímne. Ich adresátom je teraz minister vnútra Drucker. Policajného prezidenta nemenuje ani vláda, ani parlament, aby doňho mohli zasahovať koalícia či opozícia. Menuje ho minister vnútra. Po odchode Kaliňáka je však namieste požadovať, aby bol  menovaný aj nový policajný prezident. Minister Drucker si na seba berie zodpovednosť za ďalší vývoj, keď otáľa. Aj mesačný odklad je v atmosfére dnešných dní politicky neuvážený. 

Je ťažké predpovedať, aké bude pokračovanie mítingov. Isto bude narastať požiadavka predčasných volieb, aj tlak na Most-Híd, aj snaha opozičných i nových strán uchopiť vývoj do svojich rúk. Tohto si musia byť vedomí minister Drucker i zvolávatelia.

Želajme si v tieto časy dôslednosť i múdrosť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite