Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dajme zelenú inováciám vo vzdelávaní

.ján Oravec .stĺpčeky .iný pohľad

U nás sa už stalo nemilou tradíciou, že keď sa nám niečo nedarí, zvykneme na seba navzájom ukazovať prstom. Prípad nášho školstva nie je nijakou výnimkou. 

Dajme zelenú inováciám vo vzdelávaní Natália Ložeková / natalialozekova.sk

školstvo je dlhodobo pod paľbou kritiky zamestnávateľov za to, že vychováva nepoužiteľných absolventov, ktorých znalosti a zručnosti nezodpovedajú požiadavkám trhu práce. Školy, naopak, kritizujú zamestnávateľov za to, že nevedia jasne zadefinovať požiadavky na ich absolventov. A  zamestnávatelia aj školy svorne kritizujú štát za to, že mu nestačili ani takmer tri desiatky rokov na to, aby vytvoril podmienky pre lepšie a kvalitnejšie školstvo.

Tento prístup nikam nevedie. Svoj diel viny na tom, že u nás vzdelávací systém zaostáva, máme všetci. A roky márneho čakania na reformu zhora by nám mali byť dostatočným ponaučením, že nikam nevedie ani pasívne čakanie, kým školstvo spasia osvietení politici. Namiesto toho by mala podnikateľská a vzdelávacia komunita oveľa aktívnejšie hľadať spôsoby, ako spolu prispieť k transformácii nášho vzdelávacieho systému „zdola nahor“. K tomu je potrebné a užitočné zadefinovať základné východiská, ktoré taký dialóg umožnia.

Po prvé, povedzme si, že prioritou, s ktorou treba začať, je základné a stredné školstvo. Ak zle postavíme základy domu, strecha ho už nezachráni, nech by bola akokoľvek kvalitná.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite