Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

V poslednom čísle roka vždy píšem pre .týždeň o tom, čo sa stalo v Česku prvýkrát. Rubriku „first time ever“ vymysleli New York Times, má hľadať spoločenské trendy.

Český týždeň Tomáša Němečka Natália Ložeková / natalialozekova.sk

k mnohým „prvýkrát“ spojeným s Andrejom Babišom možno pridať jedno menej známe: prvýkrát nastupuje premiér v dôchodkovom veku. V 63 rokoch a 3 mesiacoch sa stal najstarším predsedom vlády v modernej českej a slovenskej histórii. Tento rok mali strany prvýkrát podľa zákona limit na kampaň (90 miliónov korún, čiže 2,5 milióna eur) a prvýkrát na ne dozeral špeciálny úrad. 

„Prvýkrát v histórii bol hudobný festival Colours of Ostrava kompletne vypredaný.“

Je to však opatrenie z éry predbabišovskej: nový premiér si nepotrebuje toľko platiť reklamu, keď má zaistené spravodajstvo vo vlastných médiách; regulácia tým pádom postihuje skôr jeho súperov. Opozícia proti Babišovi je dnes rozdrobená a do značnej miery neskúsená. Tento rok sa do snemovne prvýkrát dostalo hneď deväť strán a 122 z 200 poslancov je úplne nových, čo je najväčšia obmena od roku 1996.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite