Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hlas volajúceho na púšti

.christoph Schönborn .stĺpčeky

Ján bol na púšti, krstil a hlásal krst pokánia na odpustenie hriechov. Prichádzala k nemu celá judejská krajina i všetci Jeruzalemčania.

Hlas volajúceho na púšti

púští je na svete čoraz viac. Až 35 percent plochy Zeme tvoria púštne územia. Každý rok ich pribúda 70 000 kilometrov štvorcových. To zodpovedá rozlohe Írska. Mnohé výskumy sa zaoberajú tým, prečo púští pribúda. Príčiny tohto javu majú na svedomí najmä ľudia: ničenie lesov, nadmerné využívanie pôdy, spasené pastviny, znečistenie vody. A situáciu okrem toho ešte zhoršuje zmena klímy.

Nikto nemôže trvalo popierať, že toto nebezpečenstvo rastie. Ľudia hľadajú nový životný priestor, aby unikli púšti. Následkom toho je migrácia. Klimatickí utečenci. Zápasy o zdroje. Nedostatok úrodnej pôdy. Hladomory.

Ale aj iné púšte rastú. Betónové púšte nekonečne sa rozširujúcich obrovských miest, ktoré zaberajú poľnohospodársku pôdu. Púšť je miesto samoty.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite