Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Každý talent je aj úlohou

.christoph Schönborn .stĺpčeky .slovo kardinála

Jeden bohatý muž sa chystal na dlhý čas do cudziny, a tak zveril svoj majetok trom sluhom. Dvaja z nich začali hneď s talentami, ktoré od pána dostali, pracovať a dosiahli taký úspech, že čoskoro zverený kapitál zdvojnásobili.

Každý talent je aj úlohou Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ten tretí sluha nerobil nič. Zahrabal talenty do zeme, aby sa takto poistil proti zlodejom. Týmto spôsobom majetok síce ochránil, no nijako nezväčšil. Zakopané talenty nevyniesli žiadne úroky. Pán prvých dvoch sluhov štedro odmenil a toho tretieho, neužitočného sluhu dal vyhodiť do tmy.

Ježišov príklad s talentami je taký známy, že sa bežne používa aj v našom každodennom živote. Keď dnes hovoríme o talentoch, máme pod tým, samozrejme, na mysli nadanie. Málokto už pomyslí aj na pôvodný význam tohto starého slova. A hoci tento príklad pochádza z Ježišovho rozprávania o talentoch, zmysel slova v našej dobe je už, pravdaže, iný. Pripomeňme však, že prapôvodne znamenal talent niečo celkom iné: jednoducho, bola to váhová jednotka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite