Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Úspechy a neúspechy Reformácie

.pavel Hanes .stĺpčeky .reformácia podľa kazateľa

Lucas Cranach mladší na obraze z roku 1569 znázornil cirkev ako vinicu. Na jednej strane obrazu, kde sa nachádzajú predstavitelia rímskej cirkvi, je vinica zanedbaná a zničená. 

Úspechy a neúspechy Reformácie ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

na opačnej strane, kde sú podobizne wittenberských reformátorov, prebieha horlivá rekultivácia vinice s Lutherom v popredí. Cranach tým odpovedal na bulu z júna 1520, ktorá odsudzovala Luthera a v ktorej pápež Lev X. hovorí: „Povstaň, Pane,... tvoju vinicu rozrýva lesný diviak...“

Lutherove slová v porovnaní s Cranachovým umeleckým znázornením výsledkov Reformácie naznačujú, že rozdiely v hodnotení reformy nezávisia len od toho, na ktorej strane kritik stojí. Závisia totiž aj od kritérií, podľa ktorých reformu posudzuje. Luther čoskoro po svojom vystúpení zažil nestálosť chvály a popularity. Na krátky čas bol hrdinom, ktorý v očiach verejnosti zastupoval v národnom zápase s Rímom celé Nemecko. 

Ako prví ho opustili náboženskí radikáli, pre ktorých reforma nebola dosť biblicky dôsledná.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite