Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naše skúsenosti s eurom

.ján Tóth .stĺpčeky .iný pohľad

V Česku výrazne ožíva diskusia o eure. Začiatkom decembra sa zúčastním na konferencii k 25. výročiu rozdelenia Československa, kde sa bude práve diskutovať o živote s eurom a bez neho.

Naše skúsenosti s eurom ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

slovensko vstúpilo do eurozóny v čase prepuknutia najväčšej svetovej ekonomickej krízy od druhej svetovej vojny. Je preto nezmyselné porovnávať rasty ekonomiky pred krízou a po kríze a pripisovať to euru. Globálna kríza bola takým silným fenoménom, že svojím vplyvom prevalcovala iné udalosti. Máme však výbornú barličku pre abstrahovanie – porovnanie vývoja dvoch veľmi podobných ekonomík.

Zdá sa, že nemožnosť oslabenia slovenského kurzu v čase najväčšej krízy a zároveň jeho prudké oslabenie u našich susedov spôsobilo dočasne výrazné relatívne zdraženie na Slovensku – či už priemyselných výrobkov určených na vývoz, alebo cien v obchodoch, hoteloch a reštauráciách. Slováci nakupovali za hranicami a pre turistov sme boli drahí. To spôsobilo prudší pád vývozu a zamestnanosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite