Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin z Tours

.hermana Jaroslava Matláková .stĺpčeky .svätí sestry Hermany

Ako dieťa som často sedávala v mojej rodnej dedinke a dívala sa na pekného muža vo vojenskom oblečení, ako svojím mečom práve pretína ťažký vojenský plášť len preto, aby sa s ním mohol podeliť.

Martin z Tours ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

ten výjav ma fascinoval. A určite som fascináciou voči svätému Martinovi (lebo on bol ten muž) neoplývala len ja. Na Slovensku máme presne stovku kostolov, ktoré sú zasvätené tomuto svätcovi. A keby len to! Máme aj dve katedrály. Jednu v Bratislave, kde boli korunovaní panovníci, druhú v Spišskej Kapitule. Osobne sa mi viac páči tá kapitulská, dýcha hlbokou atmosférou a pre mňa je o čosi gotickejšia. To je však vec vkusu. Vráťme sa späť k Martinovi.

Tento Martin je opradený legendami. Môže za to Sulpicius Severus. Ten ním bol taký očarený, že vlastne napísal prvý životopis na kresťanskom západe. Bolo to okolo roku 396. A potom už od neho všetci odpisovali. Príhodu s plášťom spomína tiež.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite