Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Peking v Prahe a kupovanie vplyvu

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Neďaleko zaparkovaného airbusu z čínskeho Hainan Airlines visí veľký poster v angličtine: „Renminbi – nová voľba. Svetová mena.“ Miesto? Pražské letisko Václava Havla...

Peking v Prahe a kupovanie vplyvu ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

na užších ekonomických väzbách s gigantickou ázijskou ekonomikou či lacných letoch do jej hlavného mesta nie je nič zlé. Dôvodom na oslavu je aj čínsky hospodársky rozmach, ktorý od počiatku 80. rokov minulého storočia pozdvihol stámilióny Číňanov z extrémnej chudoby. Napriek tomu však scéna z Ruzyně zanecháva trochu rozpačitý dojem. Reklamu na čínsku menu (o ktorej väčšina Stredoeurópanov asi ani nevie, že sa volá Renminbi) tam totiž vyvesila čínskou vládou vlastnená Bank of China. Tá na český trh vstúpila pred dvoma rokmi, nasledovaná tento rok ďalšou štátnou bankou ICBC.

Čínske investície v strednej Európe sú síce v porovnaní s inými ázijskými krajinami malé, ale zato veľmi dobre viditeľné. V Poľsku Číňania lobujú za účasť na projekte Novej hodvábnej cesty, ktorá má priniesť vybudovanie nových vlakových terminálov a častejšie vlakové spojenia s Ríšou stredu. V Českej republike zasa tajomné konzorcium CEFC s väzbami na Komunistickú stranu kupuje cez Travel Agency rozhodujúci podiel v Českých aerolíniach. Pritom už vlastní Lobkowiczský pivovar a väčšinový podiel v Slavii Praha. Minulý rok to isté CEFC vstúpilo aj do J&T, jednej z najaktívnejších investičných skupín v regióne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite