Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo, ktoré ovplyvnilo dejiny

.christoph Schönborn .stĺpčeky .slovo kardinála

„Dávajte teda, čo je cisárovo, cisárovi, a čo je Božie, Bohu,“ povedal Ježiš po tom, čo mu ukázali jeden denár, menu tých čias. Ukázal na podobizeň a meno cisára a vyslovil tie pamätné slová.

Slovo, ktoré ovplyvnilo dejiny ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

pre nás je samozrejmosťou, že politika a náboženstvo sú dve rozličné veci. Štát a cirkev sú oddelené, hoci v mnohých oblastiach spolupracujú. No nesmieme si ich zamieňať či zmiešavať. „Slobodná cirkev v slobodnom štáte“ – tak znela slávna formulka katolíckych dní v Mariazelli v roku 1952. Príliš bolestné boli spomienky na medzivojnové obdobie, keď politika a náboženstvo, štát a cirkev boli veľmi úzko previazané. Ale aj iné nebezpečenstvo máme uložené v spomienkach: ako krvavo prenasledoval náboženstvo totalitný Hitlerov štát. 

Ako správne nastaviť vzťahy medzi náboženstvom a politikou? Diskusia na túto tému sa stáva čoraz nástojčivejšou vďaka otázke, ako vníma tento vzťah islam. Náboženstvo má život formovať, no nie tým, že chce ovládnuť štát. Pretože náboženstvo stavia na popredné miesto slobodu svedomia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite