Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako ozdraviť konzervativizmus

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

V roku 1964 vyhlásil republikánsky kandidát na prezidenta Barry Goldwater, že „extrémizmus pri obrane slobody nie je neresť a umiernenosť pri boji za spravodlivosť nie je cnosť“. Má pravdu?

Ako ozdraviť konzervativizmus ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

goldwater bol predzvesťou pohybu konzervatívneho hnutia a Republikánskej strany, ktorého vyústením bolo napríklad Reaganovo prezidentstvo. Goldwaterova nekompromisnosť má teda v politike miesto. V boji s komunizmom, národným socializmom či hlbokými spoločenskými neprávosťami – akými boli napríklad otroctvo či neskoršia segregácia – nie sú ústupky namieste. Podobné do očí bijúce skrivodlivosti sú však dnes výnimkami. Západné spoločnosti sú, samozrejme, nedokonalé, a rozumní ľudia môžu naozaj nesúhlasiť s navrhovanými riešeniami pre príjmovú nerovnosť, nerovnomerný prístup k vzdelávaniu, nehovoriac o veľkom a neefektívnom štáte. Konzervatívnou odpoveďou na zložité problémy liberálnych demokracií však nemôže byť radikalizmus, aký občas vidíme medzi americkými republikánmi či britskými zástancami tvrdého brexitu. Ako napovedá samotný termín, autentické konzervatívne myslenie je vedené snahou chrániť a kultivovať to, čo funguje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite