Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Farár Gombita čaruje

.vladimír Ledecký .stĺpčeky .svet hrhovského starostu

Pána farára Gombitu som spoznal, keď sa prišiel k nám informovať, ako funguje náš obecný sociálny podnik. Vedie Oázu, útočisko pre ľudí v krajnej núdzi a bez domova.

Farár Gombita čaruje ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

skromný, nenápadný, milý človek. Bežec – maratónec. O mesiac už bol na trojdňovom školení, ktoré sme organizovali pre záujemcov o obecné sociálne podniky. Dohodli sme sa, že prídem k nemu pozrieť a pošpekulujeme, čo sa dá vylepšiť. Konečne sa to podarilo. Organizoval vo svojich priestoroch konferenciu proti chudobe. Sieť proti chudobe. Tak sme dorazili. Veľká budova pri košickej spaľovni, niekoľkokrát pristavovaná. Vedel som, že som na správnom mieste. 

Pred vchodom pofajčievali ľudia, už prvý pohľad prezrádzal ich nízky sociálny status. To sa nedá skryť. Bezdomovci. Ľudia bez domova. Nie, nie. V tomto prípade je to už inak. Ľudia s domovom, s domovom v Oáze. Okamžite sa ma ochotne ujali a zaviedli za pánom farárom. Na začiatok taká malá exkurzia. Pozreli sme si skleníky, kravy, kozy a hydinu aj jedného štvornohého somára. Dozvedeli sme sa, ako sem klienti prichádzajú a odchádzajú, ako tu niektorí zakotvili natrvalo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite