Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

V sobotu okolo 16. hodiny by sme mali vedieť, ako dopadli české voľby – jedny z najdôležitejších od rozdelenia Československa. Zatiaľ najlepšiu analýzu voličských úvah zverejnila agentúra Median.

Český týždeň Tomáša Němečka ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

spracovala hĺbkové rozhovory s 5 000 respondentmi, ktoré prebiehali od mája do septembra. Zisťovala napríklad, ako sa prelievali sympatie od posledných volieb v roku 2013. Najpozoruhodnejšie sú zistenia o hnutí ANO Andreja Babiša: z tých, ktorí ho volili vtedy, by ho 77 percent podporilo aj dnes (a tí, ktorí od neho odpadli, už voliť nechcú). Každý piaty terajší priaznivec ANO minule nevolil nikoho. A naopak, každý piaty niekdajší volič ČSSD dnes preferuje ANO. Babiš víťazí medzi dôchodcami (34,5 percenta) a v obciach do päťtisíc obyvateľov (tam by ho volilo 30 percent). Stráca medzi vysokoškolákmi a v mestách nad stotisíc – ale aj tu by vyhral (s 25, respektíve 18 percent). Aj keď naštval živnostníkov, stále je u nich na prvom mieste (s 21 percentami, tesne za ním ODS).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite