Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vincent de Paul – opäť

.hermana Jaroslava Matláková .stĺpčeky .svätí sestry Hermany

Pán Vincent! Áno, opäť on (tak ako v .týždni 5/2017). Písať o ňom je nevyčerpateľná studňa. Takže ešte raz: Pán Vincent! Muž, ktorý zmenil myslenie Francúzska.

Vincent de Paul – opäť ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

nebol to jednoduchý muž. Skôr chlap, ktorý chcel bohatú faru a veľa peňazí. No v jeho živote nastal zásadný zlom. Bolo to vtedy, keď ho jeho spolubývajúci obvinil z krádeže. A keby len obvinil! Pošpinil mu meno. Meno Vincenta de Paul sa čítalo zo všetkých kazateľníc v Paríži. Hovorilo sa o ňom ako o nedôveryhodnom zlodejovi. Toto sa o ňom čítalo tri týždne za sebou. Jeho meno a obraz poznali všetci.

Napriek tomu sa nevzdával. Každý deň sa vybral do ulíc veľkého mesta a snažil sa zachrániť pred hladom, smrťou, zneuctením, zmrzačením aspoň jedného človeka. Dostal za to výsmech, kopance a pľuvance. Kto by už veril mužovi, ktorý kradol. Takto žil dlhé roky. Jeho dobrota si získavala srdcia a ľudia hovorili, že asi robí pokánie za svoju zlodejinu. Vedeli mu to odpustiť, keď im s láskou nosil polievku, umýval rany, dával obväzy. Zvykli si na dobráka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite