Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dvojitý meter tohto štátu

.ján Oravec .stĺpčeky .iný pohľad

Štát ukladá podnikateľom povinnosti, ktoré sám nedodržiava. A často tiež prijíma nezmyselné pravidlá, ktoré núti podnikateľov dodržiavať, ale sám má s nimi problém a obchádza ich. Príklady?

Dvojitý meter tohto štátu ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

je škandálne, že štát skokovito zvyšuje povinnú minimálnu mzdu v súkromnom sektore a sám ju nedodržiava. Až 144 000 štátnych zamestnancov má tabuľkové platy nižšie ako je minimálne mzda. Podnikatelia však márne žiadajú vládu, aby najprv sama dodržiavala to, čo nariaďuje iným.

Nejde však len o minimálnu mzdu. Existujú desiatky ďalších príkladov, keď vláda iným prikazuje, aby „pili vodu“ a sama „pije víno“. Zákon o registri partnerov verejného sektora ukladá firmám, ktoré majú obchodný vzťah s inštitúciami verejného sektora, mnoho informačných a registračných povinností. Varovné hlasy od podnikateľských organizácií o neprimeranosti týchto povinností štát nevypočul. Čo však čert nechcel, s plnením jeho ustanovení začali mať problém inštitúcie samotného verejného sektora, konkrétne Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity, Štátna pokladnica a Národná banka Slovenska.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite