Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Agáta

.hermana Jaroslava Matláková .stĺpčeky .svätí sestry Hermany

Raz som sa dostala do Talianska, na Sicíliu. Toto miesto ma prekvapilo množstvom svätých, ktorí tam žili v prvých storočiach kresťanstva a takisto krutosťou mučenia, ktoré sa voči prvým kresťanom používalo. A medzi mučeníkmi tej doby nechýbajú ani celkom mladé dievčatá.

Agáta ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

jedným z nich bola Agáta. Jej meno znamená dobrá, vynikajúca. Narodila sa v bohatej rodine a keď mala pätnásť rokov, rozhodla sa svoj život prežiť v panenstve. Na znak tohto sľubu dostala od biskupa červený závoj. A tu sa začína ten skutočný príbeh. Na Sicíliu príde mladý prokonzul, ktorý sa, samozrejme, hneď zahľadí len a len do Agáty. Keďže nechápe jej úctu k panenstvu a nedokáže pochopiť, prečo nejaké dievča chce ostať bez muža (a ešte aj bohatého a pekného), snaží sa ju nejakým spôsobom zlomiť. Keďže vidí, že sa mu to nepodarí, poprosí starú kupliarku Afrosiu, aby dievča zviedla namiesto neho. Nuž, ťažko si predstaviť, čím a ako dievča nahovárala, no približne po mesiaci prišla Afrosia za prokonzulom, že pohne skôr Etnou než tým dievčaťom.

A tak sa Agáta dostáva pred súd. Zastrašovanie bolo len na začiatku celého mučenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite