Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako chutí Macronova eurozóna?

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Len dva dni po nemeckých voľbách predstavil na parížskej Sorbonne francúzsky prezident Macron svoju víziu budúcnosti Európy – v mnohých smeroch odvážnu.

Ako chutí Macronova eurozóna? ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

pokušenie korunovať Macrona na základe jeho charizmy a výrečnosti za spasiteľa EÚ je škodlivé. Chvályhodná je však pozornosť, ktorú Macron venuje tým celoeurópskym verejným statkom, bez ktorých je európsky projekt bezzubý: spoločnej obrane, obrannému spravodajstvu či spoločnej politike ochrany hraníc a azylu. Ešte lepší bol dôraz, ktorý kládol na európske hodnoty. Aby totiž EÚ dorástla do roly účinného poskytovateľa obrany a bezpečnosti, potrebuje sa posunúť od technokratickej povahy k tomu, aby bola priestorom pre európsku politickú debatu. Otázky, ako a pred kým sa brániť či akú štedrú azylovú politiku treba mať, sú totiž navýsosť politické. Spoločné európske riešenia pritom nemôžu byť založené na expertíze Európskej komisie, ale najmä na spoločných hodnotách a záujmoch.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite