Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Britská imigračná obsesia

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Chcete nahnevať britského euroskeptika? Povedzte mu, že referendum o brexite bolo v skutočnosti o imigrácii. Nie, odprskne, išlo predsa o suverenitu a kontrolu nad vlastnými zákonmi!

Britská imigračná obsesia Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ak nebol odchod z Únie motivovaný migráciou, prečo je z nej hlavná téma rokovaní o britskom odchode? A prečo sú britskí politici ochotní vlastnú krajinu ekonomicky poškodiť len pre to, aby znížili imigračné toky?

Dokument, ktorý nedávno unikol z britského ministerstva vnútra, ukazuje, ako ďaleko je kabinet Theresy May ochotný ísť. Pokiaľ sa jeho odporúčania pretavia do reality, bude to znamenať koniec automatického nároku na trvalý pobyt v Británii pre občanov EÚ, ktorí tam pracujú. Nekvalifikovaní pracovníci z EÚ budú môcť žiadať o dvojročné povolenia k pobytu, vysokokvalifikovaní o troj- až päťročné. Takáto pozícia sťažuje rokovania s Bruselom. Účasť na spoločnom trhu je totiž neoddeliteľná od voľného pohybu práce, ten však Briti dlhodobo odmietajú.

„Jediným hmatateľným výdobytkom brexitu bude menší počet európskych prisťahovalcov v krajine, ktorá bude aj preto chudobnejšia a s menším vplyvom.“

Táto britská fixácia je pritom iracionálna. Imigrácia z EÚ je prínosná a nič nenasvedčuje tomu, že by viedla k znižovaniu britských miezd, dokonca ani medzi skupinami, ktoré by mohli byť konkurenciou poľských manuálnych pracovníkov ohrozené. Naozajstným problémom nemôže byť ani kultúrna integrácia, pokiaľ, samozrejme, za znak neprispôsobivosti nepovažujeme stravovacie návyky, ktoré do britských supermarketov priniesli pivo Żywiec a kyslú kapustu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite