Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pius X.

.hermana Jaroslava Matláková .stĺpčeky .svätí sestry Hermany

Život pápeža Pia X. mi bol vždy blízky. Ani neviem prečo. Bol pre mňa jednoduchým a pravdivým človekom.

Pius X. Natália Ložeková / natalialozekova.sk

otec poštár, mama krajčírka. Giuseppe Sarto (tak sa totiž volal rodným menom) bol druhým dieťaťom, no staršieho brata nikdy nepoznal, keďže ten zomrel ešte ako bábätko. Za ním sa narodilo ešte osem súrodencov. Giuseppe bol mimoriadne inteligentné dieťa. Už ako osemročný sa začal učiť latinčinu. Sme v polovici 19. storočia, nízka vzdelanosť detí aj dospelých je strašiakom po celom Taliansku. Tento chlapec však exceluje. Prevyšuje všetkých v každom z predmetov. Jeho výber – stať sa kňazom – prekvapuje jeho učiteľov, no nie matku, ktorá poznala jeho zbožnosť.

Po štúdiách teológie a vysvätení za kňaza sa stáva kaplánom medzi chudobnými sedliakmi. Je to jeho svet. Rozumie im a oni rozumejú jemu. Má veľkú radosť, že môže byť medzi nimi. Po deviatich rokoch sa stáva farárom. V mieste, kde pôsobí, však príde na farníkov cholera. Farár Sarto prikáže svojim kaplánom, aby sa starali o zdravých, on sám si vezme na starosť chorých a zomierajúcich

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite