Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nenápadná sv. Klára

.hermana Jaroslava Matláková .stĺpčeky .svätí sestry Hermany

Niektorí svätci nerobia nijaké bombastické veci, len ticho žijú. Ticho a dôsledne. A to tak radikálne, že sa ich ostatní pokúšajú napodobňovať. Takou bola aj nenápadná žena z Assisi: Klára.

Nenápadná sv. Klára Natália Ložeková / natalialozekova.sk

dievčatko z talianskej Umbrie. Bohaté a rozmaznané. Lenže začiatok 13. storočia v Assisi nepatril dievčatám a ich rozmarom. To preto, lebo celé mesto riešilo len jediného muža – Františka z Assisi. Toho, ktorý sa zriekol otcovho majetku, navliekol si na seba vrecovinu a vlastnými rukami začal opravovať rozpadnutý kostol. Okolo neho sa už v tom čase začala vytvárať skupinka ďalších mužov, ktorí chceli žiť a pracovať rovnako ako František. 

Ale aj Klára vo veku šestnástich rokov namiesto svadby zašla za Františkom a pýtala si od neho radu, ako má naložiť so svojím životom. Existujú legendy o tom, že Klára a František sa do seba zaľúbili. Nuž, ale to bol ešte ťažký stredovek, nijaká romantika neskorších storočí. Podľa odborníkov vraj šestnásťročná Klárou a tridsaťročný František sa vôbec do seba nezaľúbili. Isté je len to, že Klára sa po rozhovoroch so svätcom z Assisi rozhodla zmeniť svoj život. A to dokonca radikálne. Na Kvetnú nedeľu osemnásteho marca 1212 Klára v noci odišla z domu, zašla do františkánskeho kostola a tam jej František ostrihal vlasy. Obliekol jej jednoduchý odev a celé spoločenstvo zaspievalo Te Deum (Teba, Bože, chválime). A dievčatko potom odišlo do kláštora k sestrám benediktínkam, lebo kláštor s takým spôsobom života, aký si predstavovala Klára, vtedy ešte neexistoval.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite