Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .stĺpčeky .kreslo pre Františka Mikloška

Kmeťovčania – to je statočný príbeh mladých ľudí z čias normalizácie. V roku 1979 prišiel študovať do Bratislavy maturant z Kmeťova Jozef Sádovský. A hneď sa zapojil aj do tajných náboženských krúžkov. 

Kreslo pre Františka Mikloška Natália Ložeková / natalialozekova.sk

v roku 1983 vznikla v okruhu tajnej cirkvi myšlienka, aby sme v roku 1985, na výročie svätého Metoda, pozvali pápeža Jána Pavla II. Pretože od prezidenta Husáka, no ani od biskupov, sa to nedalo čakať, pozvali sme ho podpisovou akciou veriacich. Podpisový hárok mal hlavičku: „Svätý Otec, pozývame Vás do Československa“. Polícia sa vtedy dozvedela, že Jozef Sádovský, Oto Švec a Jozef Jurkáček zbierajú v Kmeťove podpisy. Zatkli ich a zbili. O incidente sa vtedy hovorilo aj v americkom Kongrese. 

V Československu sa zozbieralo vyše 18-tisíc podpisov. Samozrejme, ľudia z Kmeťova boli aj na pamätnej púti na Velehrade i na Sviečkovej manifestácii v Bratislave.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite