Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na niektorých platí len palica

.vladimír Ledecký .stĺpčeky .svet hrhovského starostu

Pán Lazorík z Krivian. Najznámejší zberateľ tradícií, milovník niekdajšieho života predkov, zbieral všetko, čo sa folklóru a našich predkov týkalo. Aj múdrosti.

Na niektorých platí len palica Natália Ložeková / natalialozekova.sk

okrem iných múdrostí mi raz hovoril, že ľudia na dedine sa delia na tri skupiny. Prvú tvoria tí, čo sa vedia o seba postarať a pomôžu aj druhým. Druhá skupina: sem-tam im treba podať pomocnú ruku, ale inak sú v pohode. Tretia je, chvalabohu, najmenšia. Ľudia z tejto skupiny nie sú schopní sa o seba postarať a pomoc, čo im dáš, zneužijú. Na tých platí len palica. Tí sa ťa musia báť. Vždy si na to spomeniem, keď sa po stýkrát snažím neúspešne pomôcť dvom rodinám, ktoré si to už naozaj nezaslúžia. Jedna z nich je rómska, druhá nerómska. Tá rómska je o niečo menej problematická.

Obaja sa volajú Štefanovia a majú ženy Margaréty. Smrdeli a zanedbaní boli dospelí aj deti, tak som im od sestričiek vybavil, aby si z charity brali šatstvo. O rok sme objavili za domom jednej rodiny v kríkoch obrovskú kopu oblečenia. Neprali. Keď sa ušpinilo, zahodili za záhradu a šli po nové. Veď zadarmo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite