Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Humorista sv. Filip Neri

.hermana Jaroslava Matláková .stĺpčeky .svätí sestry Hermany

Svätcov si predstavujeme ako smutných patrónov, ktorých jedinou úlohou bola modlitba a robenie dobrých skutkov. Z tohto mýtu nás môže vyviesť svätec, ktorý je vyhlásený za patróna humoristov – Filip Neri.

Humorista sv. Filip Neri Natália Ložeková / natalialozekova.sk

filip, hoci bol šľachticom z Florencie, predsa len bol chudobný. Do Ríma prišiel, aby si zarobil. A veľmi túžil ísť na misie do Indie. Ale najprv nešla loď, potom bol zase chorý. Nuž a tak mu jeho spovedník povedal: „Nech je tvojou Indiou Rím.“ Stalo sa. Filip bol vzdelaný, inteligentný a veselý. Stále niečo stváral, robil kotrmelce, žongloval. Jednoducho, tešil sa zo života a túto radosť odovzdával ďalej. A, áno, často sa modlil. Jeho modlitby boli krátke, takzvané strelné: pri rôznych príležitostiach. Vyzerali nejako takto: „Ak mi nepomôžeš, Ježiš, neviem čo mám hovoriť a čo robiť!“ Alebo: „Ponáhľaj sa pomôcť, Bože, svojmu Filipovi!“ Alebo: „Chcem konať dobro, ale nenachádzam k nemu cestu, môj Bože!“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite