Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sv. Reparát z Noly

.hermana Jaroslava Matláková .stĺpčeky .svätí sestry Hermany

Vo františkánskom kostole v Bratislave sa nachádza vzácna relikvia. Telo mučeníka svätého Reparáta z Noly. Veľa sa o ňom nevie. Len to, že zomrel mučeníckou smrťou v roku 353, čiže už po vydaní Milánskeho ediktu.

Sv. Reparát z Noly Natália Ložeková / natalialozekova.sk

svätý Reparát sa stal obeťou nenávisti. Už to tak totiž býva, že keď niečomu nerozumieme, keď o tom nič nevieme, tak je to pre nás zvláštne a cudzie. Vtedy sa treba buď pustiť do štúdia, alebo sa neznámej veci zďaleka vyhnúť. Alebo sa ju rozhodneme zlikvidovať. A presne tak dopadol aj Reparát.

Keďže v Nole hlásal život po smrti, večnú radosť a vzkriesenie, stal sa neobľúbený a jeho spoluobčania sa ho zbavili tou najprimitívnejšou cestou: zabili ho. Jeho kolegovia vo viere ho pochovali a neskôr jeho ostatky preniesli do rímskych katakomb svätého Vavrinca. V roku 1769 však slovenský františkán Eugen Kósa požiadal, aby bolo Reparátovo telo prevezené do Bratislavy. Prečo práve jeho telo?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite