Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Investovali sme v cudzej obci

.vladimír Ledecký .stĺpčeky .svet hrhovského starostu

Doľany. Susedná obec, dva kilometre od nás, kde žije početná segregovaná rómska komunita a asi stovka nerómskeho obyvateľstva. Rómovia tam žijú na biednej úrovni.

Investovali sme v cudzej obci Natália Ložeková / natalialozekova.sk

žiaci tejto obce navštevujú našu základnú školu. S nimi prichádzali aj negatívne javy. Nemali žiadne potrebné návyky. Starosta sa mi posťažoval, že s tým nevie nič robiť. Tak sme sa dohodli. On nám uvoľnil nejaké priestory a naša obec zriadila vysunutú triedu materskej škôlky pre ich deti. Zdalo sa to ako skvelá prevencia negatívnych javov po nástupe detí na základnú školu. Trochu to pomohlo, ale nestačilo. Priestory nestíhali. Tak sme v rómskej osade kúpili posledný gadžovský dom, že posilníme škôlku. Ja viem, nemuseli sme v cudzej obci investovať, no len tak sme vedeli túto situáciu riešiť. Počas opravy budovy nastúpil v Doľanoch nový starosta. Oznámil nám, že on sám urobí škôlku. A tak sme sa v procese prestavby rozhodli, že tam otvoríme nultý ročník, prvý ročník, centrum voľného času a základnú umeleckú školu. Neskôr sme ešte pristavili priestory komunitného centra, ktoré tam už roky v stiesnených podmienkach prevádzkovala nezisková organizácia. Naším počinom tam vzniklo prvé splachovacie WC. Prvá sprcha. Prvá voda zavedená v dome, dokonca teplá. A tak aj čoraz menej detí odchádzalo na špeciálnu školu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite